mjölk..

Frågad av *sara*. Sorterad i Mat & Dryck

hur får man egentligen till de olika mjälksorterna? röd grön blå å gul.. spär man ut det med vatten eller?

3 Svar

Bästa svaret

Det enda som görs med den magra mjölken (Mini-, Lätt- och Mellanmjölk) är att fettet tas bort och sedan tillsätts de fettlösliga vitaminerna A och D. Vitamineringen görs på myndigheternas inrådan.

Den magra mjölken innehåller alltså mindre fett och färre kalorier men lika mycket näring som standardmjölken.

(2) (1) - Svar av zincko för 3 timmar sedan

För att få fram olika fetthalter gör man så här: Via separeringen får man fram skummjölk och grädde. Sedan blandar man samman rätt mängd grädde till skummjölken för att få fram 3% mjölk osv. Den processen kallas standardisering.

(0) (1) - Svar av mcfaster för 2 timmar sedan

Mjölken Pastöriseras och sedan beroende på vilket fetthalt man vill ha så tar man bort "grädden" som bildas. Förutom fett och mjölk, innehåller mjölken vatten, protien, kalcium, selen, kolhydrater, fosfor och vitaminerna A och D. För att spä ut mjölken till de olika fetthalerna så används ofta vatten. Skolor använder vatten när de ska blanda ut mjölken för att det är det billigaste alternativet än att köpa in 3 olika sorters mjölk. Då köper de oftast in röd mjölk och fördelar ut vattnet till olika sorterna, standard, mellan eller lättmjölk. Om man ska göra egen yogurt, till tzatziki är ett tips att inte köpa lättyougurt, utan vanlig för den innehåller mindre vatten.

(0) (1) - Svar av DeadSpirit för 2 minuter sedan

Ditt svar på frågan