siamesiska tvillingar..

Frågad av *sara*. Sorterad i Hälsa & Skönhet

Kan deras organ sitta ihop också? Har sett på tv två som satt ihop i huvudet, dom kunde inte delas på eftersom dom delade hjärna med varandra.. Men om man säger att dom sitter ihop med resten av kroppen, kan man dela på dom då utan någon risk, och kan siamesiska tvillingar sitta ihop med skelettet? tex om dom sitter ihop längs med hela armen, utanpå ser det ut som två armar, men inuti sitter de ihop med skelettet i varandra?

2 Svar

Ja, ibland har siamesiska tvillingar t.ex. bara ett hjärta eller liknande beroende på hur de sitter ihop. De kan då överleva tillsammans men om de ska opereras isär så måste den ena få en transplantation och det är ju väldigt riskfullt. Jag hörde om ett siamesiskt par som bara hade tre njurar och det är ju inte så farligt för man kan leva gott med bara en njure. Levern kan ju också delas och de på så sätt kan överleva. Tvillingarna kan sitta ihop hur som helst, det finns nog inget stopp för det. Inga siamesiska tvillingar är ju de andra lika. Ofta brukar den ena tvillingen vara den dominerande och ha de mesta av funktionerna men det finns som sagt alla olika former och grader. Om de skulle dela skelett och vill delas så måste ju den ena få t.ex. benet, det beror väl lite på hur tjockt skelettet är, det kanske kan sågas itu, men idag finns det ju så fina och bra proteser. Kirurgerna är ju så otroligt skickliga idag och har så bra hjälpmedel så de klarar nog det mesta.

(0) (1) - Svar av mcfaster för 20 minuter sedan

Du kan självklart sära på siamesiska tvillingar, dock inte om de delar viktiga organ såsom hjärnan, hjärtat eller pulsådror. Självklart är det en risk att operera sig, oavsett om det är ett litet eller stort ingrepp. Många väljer dock att inte dela på sig då det faktiskt innebär en risk, och att det är väldigt vanligt att ett utav barnen dör. Dessutom är det inte vanligt med siamesiska tvillingar i Europa, Usa, utan mer vanligt i Asien/öst asien.

(0) (1) - Svar av DeadSpirit för 5 minuter sedan

Ditt svar på frågan