Garanti Vid Bilköp

Frågad av Hampa. Sorterad i Bil & Motor

Hur är de när man köper begagnad bil privat, han man någon slags garanti ifall den går sönder eller någonting som hjälper en ifall nått dolt fel dyker upp, någon som vet? hänvisa gärna till källa också :)

5 Svar

Bästa svaret

När man köper bil finns ingen garanti om den går sönder.
Däremot står säljaren för felet OM du köpt bilen i så kallat "god tro", dvs att det inte fanns ngn anledning för dig att tro att något var fel på bilen. Och att säljaren var i "ond tro", att han/ hon visste om felet men sa ingenting om det.

Självklart finns det en hake på detta också, och det är en så kallad "undersökningsplikt". Om säljaren har sagt att du bör undersöka bilen, och du väljer då att inte göra det så kan du inte kräva nånting av säljaren i efterhand om bilen har ngt fel.

"Undersökning av varan före köpet
20 § Köparen får inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet."


Sen beror det på om felet är "abstrakt" eller "konkret". Alltså om felet är "abstrakt" så innebär det att du inte kunnat se felet, att det är dolt. Konkret fel är ett fel som du bör ha kunnat se, t.ex repor eller att hela motorn e borta. Om felet på bilen är konkret, så är det så att säga ditt eget fel.

Avslutningsvis kan du stryka det här med "befintligt skick" som de flesta kör med:

"Befintligt skick
19 § Även om varan har sålts i "befintligt skick" eller med ett liknande allmänt förbehåll skall den anses felaktig, om

1. varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren har lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet,

2. säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet, eller

3. varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta. "

Skriv gärna vad som är fel :)

Good luck.....

(4) (1) - Svar av Mailman för någon sekund sedan

Paragraferna kommer från lagboken för övrigt, resten e kurslitteratur.

(2) (0) - Svar av Mailman för någon sekund sedan

Det är inget fel på bilen hoppas jag, men jag undrade bara för att jag håller på med ett köp just vid detta tillfälle

Tack för svaret nu vet ja bättre hur de ligger till
men de va ungefär så ja hade för mig :)

(0) (0) - Svar av Hampa för 12 timmar sedan

Det tror jag ej.

(0) (0) - Svar av BephaFSX för någon sekund sedan

Där ser man. Jag har fått koppla in en advokat på min bil. När jag köpte den frågade jag om kamrem var bytt, det var den inte men den förre ägaren sa att han byter den. Sagt och gjort, jag fick den gamla i handen.. körde ca 43 mil och kamremmen gick sönder på motorvägen inom 1 månad! Den förre ägaren tog emot bilen för att "hjälpa" mig med renovering. Tog in den i sitt garage och skyller sen på MECA som sålt remmen att det var produktionsfel.. När det hade gått 1 månad så ställer han ut den på en parkeringsruta, drar upp den med en annan bil dit. Nu har den stått ute sen 29 dec-12, och skickade nyckeln till mig rekommenderat brev.. Advokaten sa att jag nte skulle ta ut den. Nu... Jag skall bekosta reparationen själv och den förre ägaren kommer att få räkning på detta. Eventuellt en stämmning.. Har varit utan min bil över 2 månader nu :( och var skal man få pengar ifrån när man lever på existens? säg det..

(0) (1) - Svar av druvan för 6 månader sedan

Ditt svar på frågan