Grönland?

Frågad av *sara*. Sorterad i Länder & Resor

Funderade lite igår.. Varför heter det egentligen Grönland när det bara finns snö där? Måste ju finnas iaf någon logisk förklaring..

2 Svar


Det var en intressant fråga och det fanns lite olika svar men inte något som är riktigt säkert så man får väl bilda sig en egen uppfattning om varför. Här är i alla fall några olika exempel.
Enligt stonline.se/ordetfritt/index.php?action=visa_inlagg&id=52639 : "På vikingatiden så var medeltempen i världen flera grader högre än nu. När sålunda då vikingarna möttes av en grön ö, så bestämde sig man därför att kalla Grönland för just detta."
Enligt everykindapeople.blogspot.com/2008/07/varfr-heter-det-grnland.html : "Provtagningar och undersökningar av is-kärnor visar att Norra hemisfären lämnade en istid för 17,700 år sedan och att temperaturen steg med 22 º F under en så kort tid som bara 50 år. Därefter föll man snabbt tillbaka till istidsförhållanden igen innan det uppstod en ny abrupt värmeperiod för ungefär 11,700 år sedan."
Enligt nihonshu.blogsome.com/2007/07/05/gronland/ : "Ett sätt för Erik att locka till sig nya grannar med hjälp av ett fängslande namn. Ön var nämligen bara marginellt mer grön för 1200 år sen mot vad den är idag. Det fanns ett och annat träd som inte var nerhugget vid kusten - men platsen var i stort sig lik jämfört med idag - inte ett dugg mer grön ö."

(0) (0) - Svar av mcfaster för 10 dagar sedan

I skolan har jag lärt mig att det var just det där med "erik" som mcfaster skrev om. Något av en luring för att få folk att flytta dit.

(0) (0) - Svar av MrGeek för 4 månader sedan

Ditt svar på frågan