hål genom jorden

Frågad av Görrr. Sorterad i Vetenskap

vad händer om man gräver ett hål rakt genom jorden och sedan hoppar ner i det, kommer man då på andra siden jorden att ramla ur hålet och flyga upp i himlen? eller kommer man kolla ner från hålet eller möjligtvis upp ur det?

4 Svar

Bästa svaret

Troligtvis skulle man hamna i en evighetscykel eftersom hastigheten avstannar när man passerat jordens centrum och när du närmar dig "andra sidan" skulle du falla tillbaka på grund av gravitationen.
Enligt hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/mechanics/earthole.html tar en resa i en riktning 42 minuter och du passerar jordens centrum med 7900 m/s (ca 2200 km/h).

(2) (0) - Svar av pg-robban för 3 månader sedan

Du kommer att börja din resa med en acceleration på ca 9.81 m/s2, acc kommer sedan att avta på vägen in till mitt där den kommer att vara noll. Du kommer dock ha en väldigt hög hastighet när du passerar kärnan som kommer att göra att du fortsätter ut på andra sidan med en negtiv acc som får dig att sakta ner. Så om du färdas i ett hål som är i vakum och utan någon friktion kommer du komma ut på andra sidan med en hastighet nära noll. Så om någon är på andra sidan och fångar in dig så har du färdats till andra sidan jorden utan att använt någon energi.

(0) (0) - Svar av Valthornsolle för 3 månader sedan

Möjligheten att hamna utanför gravitationsfältet finns uppenbarligen eftersom utgångshastigheten på "andra sidan" är mycket hög. Därmed blir man kvar i rymden. Å andra sidan har man redan föintats av den höga friktionen.

(0) (1) - Svar av baboo1 för 3 månader sedan

har också funderat på den där frågan.. men också om man kan ta ett snöre runt jorden och sätta fast den andra änden i månen, så man kan dra sig upp till månen mycket billigare än att åka raket..

(0) (1) - Svar av *sara* för 3 månader sedan

Ditt svar på frågan