Hur länge friteras ett vanligt potatischips (t.ex. OLW eller Estrella)?
2 Svar
Bästa svaret
Vi va på besök på chipsfabriken för "Lantchips" (världens godaste chips dessutom), men där iaf så låg chipsen i de stora frityrkaren i typ 10-15 minuter under omrörningg så att dom inte ska fastna i varandra och bilda en stor klump.. Vilket skulle va väldigt gott det också förstås..
(1) (0) - Svar av *sara* för 8 månader sedanDet korta svaret: tills det är färdigt.
Det längre svaret: Tills potatisbitens yta har genomgått den kemiska reaktion (Maillardreaktionen) som ger upphov, till krispighet, mörkfärgad yta och angenäma aromämnen, samma process som uppsåtr i en köttbit när man steker den (nej, man stänger inte inne steksafter när man ger stekyta, men det blir godare) och som ger bröd dess skorpa. Det handlar om en kompliserad process i ytskicktet på ett livsmedel som inenhåller proteiner och kolhydrater.
Tiden beror på hur tjock potatisbiten är och hur varm oljan är samt vilken potatissort som friteras.
Jag tror att man kan göra potatischips via extrudering (så gör man t.ex. ostbågar) och då friterar man inte över huvud taget.
Som medlem på Answer.se
får du chansen att få svar på alla dina frågor,
eller hjälpa andra genom att svara på frågor.