Hur tillverkas en ölburk

Frågad av wiseguy. Sorterad i Teknik & Elektronik

Hur tillverkas en ölburk.

2 Svar

Bästa svaret

Man tar ett "ark" aluminium och formar det till en "kopp" som är ca 10 cm i diameter. Koppen pressas sedan genom en form som skapar en cylinder som ser ut som en ölburk utan lock, den konkava bottnen skapas vid pressningen. Den avancerade form/press -tekniken gör att toppens väggar är något tunnare än botten. Sedan stansas locket ut av ett nytt ark aluminium, öppningshålet markeras och ett sista ark aluminium används för att skapa själva öppningsmekanismen och pressas fast på burken.

(3) (0) - Svar av webguide för 2 timmar sedan

Aluminium framställs av bauxit, som man bryter i dagbrott i t ex Australien, Jamaica, Brasilien och Guinea. Efter brytningen krossas och behandlas bauxiten med natronlut. Då bildas aluminiumoxid och som restprodukt s k rödslam.
Aluminiumoxiden elektrolyseras till råaluminium, som gjuts till ett göt, vilka sedan valsas till plåt. Genom stansning och djupdragning formas plåten till en burk, som lackas in- och utvändigt. De lackade burkarna torkas i gasdrivna ugnar. Lacken är vattenbaserad men innehåller en del lösningsmedel, som avdrivs i torkugnarna och renas till minst 98 procent på biologiskt väg. Reningen gör det möjligt att återvinna energi genom värmeväxling.
Källa: www.sverigesbryggerier.se/emballage/burkar.html

(0) (2) - Svar av mcfaster för 2 timmar sedan


Skaparen av frågan har valt att låsa den.