Kan hundar se sig själv i spegeln?

Frågad av DeadSpirit. Sorterad i Djur & Natur

Har hört att hundar saknar djupseendet vilket gör att de inte kan se sig själv i speglar, stämmer det?

5 Svar

Bästa svaret

Som Mcfaster skriver så kan hundar inte förstå att de ser sej själva, en hund saknas medvetande i den mening att den kan reflektera över sej själv. Den vet inte att den existerar, deras hjärnor fungerar inte på det sättet.

Det är nog därifrån antagandet att de inte kan se sej själva i en spegel kommer, en feltolkning av vetenskpaliga fakta helt enkelt.

(2) (0) - Svar av webguide för 18 dagar sedan

De saknar inte djupseendet utan har ett synfält på 250°-290° med endast 80°-110° djupseende. En katt har ett synfält på 285° och av dem är 130° djupseende. Människan däremot har 210° synfält med 120° djupseende.
Hundar ser inte så bra rakt framifrån utan då använder de lukten och hörseln för att bedöma vad som finns framför. Hunden kan alltså se sig själv i spegeln (fast den förstår nog inte att det är sig själv som den ser, den tror det är en annan hund) men eftersom spegelbilden inte luktar eller låter så blir den snart ointressant.

(2) (2) - Svar av mcfaster för 19 dagar sedan

dom saknar inte djupseende, men jag tror ändå dom tycker det är kul att se en annan hund i spegeln. Med tanke på att dom brukar titta bakom spegeln å sen framför å börjar leka med sin spegelbild. Hundar är smartare än vad man tror..

(2) (2) - Svar av *sara* för 19 dagar sedan

Som av en händelse håller vår ena hund just nu på och skäller på sig själv i spegeln. Han springer rundor, gömmer sig och svansen går som sjutton (spegeln går ner till golvet). Det är alldeles uppenbart att han inte förstår att det är sig själv han ser, dock verkar han förstå att det är en hund.

(0) (0) - Svar av set för 7 månader sedan

Hundarna borde ju känna på doften att det är dom själva de ser i spegeln :)

(0) (1) - Svar av Fritjof för 15 dagar sedan

Ditt svar på frågan