hur stannar egentligen bubblorna från kolsyran kvar i drycken.. varför försvinner dom inte? å vart kommer dom egentligen ifrån när dom helt plötsligt uppstår på botten av glaset? å min sista fråga, hur kan man få bubblorna att va olika stora? tex i öl är bubblorna ganska små, medans i tex loka så är dom ganska stora..
2 Svar

Bästa svaret
Kolsyra är en kemisk förening som innehåller koldioxid, kolsyran bildas genom koldioxiden och vattenlösning. Vattenlösningen binder koldioxiden i en dryck som gör att bubblorna stannar, men desto mindre vätska, desto färre blir bubblorna, därav kan läsk bli avslagen, samt trycket i flaskan, desto fler gånger du öppnar en flaska desto mer tryck släpper du ut. Koldioxiden rör hela tiden på sig då det innehåller olika former av joner som både är negativa och positiva, vilket gör att de fungerar som två magneter, lägger du pluspolerna mot varandra stöter de ifrån varandra. Samma sak gör bubblorna. Storleken på bubblorna beror på hur mkt koldioxid du har i drycken i jämförelse med vätska. Desto mer koldioxid, desto större bubblor.



Om man inte har den kolsyrade drycken i ett slutet kärl så försvinner kolsyran efter ett tag. Det behöver inte handla om vilken mängd som finns i t.ex. glaset men de försvinner ju inte jättefort. Prova att ställa ett fullt glas med kolsyrad dryck någonstans och kolla det t.ex. dagen efter, då är det betydligt mindre kolsyra... Annars instämmer jag med föregående talare. ;)


Som medlem på Answer.se
får du chansen att få svar på alla dina frågor,
eller hjälpa andra genom att svara på frågor.