lämna tillbaka tv-spel

Frågad av rantu. Sorterad i Allmänt

kan jag lämna tillbaka ett xbox 360 spel där jag brytit sigilet och plasten runt om. Vad säger konsumentköplagen?

6 Svar

Bästa svaret

Reklamation ( konsumentköplagen )

23 § Köparen får inte åberopa att varan är felaktig, om han inte lämnar säljaren meddelande om felet inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet (reklamation). Meddelande som lämnas inom två månader efter det att köparen märkt felet skall alltid anses ha lämnats i rätt tid.

Med skälig tid menar man på att om du köpt spelet för kanske 6 månader sen och vill lämna tillbaka den nu så är det rätt uppenbart att du bara tröttnat på spelet o vill ha pengarna tillbaka. Men 2 månader är gränsen, sen är det upp till försäljaren om han vill ta tilbaka spelet. Att förseglingen är bruten ska egentligen inte spela ngn roll, är skivan repad så är den repad.

16 §

Varan ska:

1. vara ägnad för de ändamål för vilka varor av samma slag i allmänhet används,
2. vara ägnad för det särskilda ändamål för vilket köparen avsåg att varan skulle användas, om säljaren vid köpet måste ha insett detta särskilda ändamål,
3. stämma överens med den beskrivning som säljaren har lämnat och ha de egenskaper som säljaren har hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell, och
4. vara förpackad på vanligt eller annars försvarligt sätt, om förpackning behövs för att bevara eller skydda varan.


Varan skall anses felaktig,

1. om den avviker från vad som föreskrivs i första eller andra stycket,
2. om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet eller,
3. om varan i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.

Källa: Sveriges rikes lag.

(1) (1) - Svar av Mailman för 13 dagar sedan

Ja, om man bara vill lämna tillbaka varan utan att det är ngt fel på den så får inte förpackningen vara bruten. MEN om det är ngt fel på den så spelar det ingen som helst roll om förpackningen är bruten.

(1) (1) - Svar av Mailman för 13 dagar sedan

Vi hade en massa x-box spel som vi spelat på väldigt många gånger som vi gett tillbaka. Dom köper tillbaka dom på EB Games. Vi hade nog iaf sex spel som vi lämnade där å fick nog iaf 700 kr för dom, sen säljer dom dessa som begagnade, samtidigt kan man köpa någon annat spel som även det är begagnat och säljs billigare. Och dessa spel kan även precis ha lanserats och ändå va halva priset. Detta rekommenderar jag verkligen!!

(1) (1) - Svar av *sara* för 12 dagar sedan

Om det är fel på spelet så kan du gå tillbaka och få ett nytt eller pengarna tillbaka men om du bara vill lämna tillbaka det för att du inte tyckte det var bra så går det inte om du brutit förpackningen.

(0) (1) - Svar av mcfaster för 13 dagar sedan

Ja, så säger konsumentlagen OM inte affären som säljer varan har några regler men oftast har olika affärer olika regler för vad som gäller köp och det brukar stå på kvittot, katalogen eller deras hemsida under köp- och leveransvillkor vad som gäller för deras grejer.
Oftast står det att det ska lämnas tillbaka i obruten förpackning om du ska kunna byta mot något annat eller få pengarna tillbaka, det kallas ångerrätt. Hos till exempel CDON.com så gäller det att man ska ha kontaktat dem inom 2 veckor från att de levererat varan. Sen ska du skicka tillbaka varan "i oanvänt och oskadat skick i originalförpackning, (plombering eller skyddsplast får ej vara bruten)". Även om det är fel vara eller att den är defekt så måste man kontakta CDON inom 2 veckor.
Du ska alltså alltid kolla med säljaren du köpt varan av vad som gäller hos dem!!

(0) (1) - Svar av mcfaster för 13 dagar sedan

Ja men hallå... Det var ju det jag skrev från början ju! Jag skrev: "Om det är fel på spelet så kan du gå tillbaka och få ett nytt eller pengarna tillbaka men om du bara vill lämna tillbaka det för att du inte tyckte det var bra så går det inte om du brutit förpackningen." Det var en förenklad version av ditt svar som du postade efter att jag skrivit mitt svar!

(0) (2) - Svar av mcfaster för 13 dagar sedan

Ditt svar på frågan