Olagligt?

Frågad av question. Sorterad i Juridik

Är det olagligt att begå självmord?

7 Svar

Bästa svaret

Det är i alla fall inget brott enligt svensk lag. Mord förutsätter alltid att någon ANNAN berövas livet. Alltså för att det ska kunna bli tal om mord så måste man uppsåtligen döda en annan människa än sig själv. Eftersom man vid självmord uppsåtligen dödar sig själv så kan det aldrig bli tal om mord. Det kan inte heller bli tal om försök till självmord om självmordet misslyckas.

I vissa fall så kan en person som hjälper en person att begå självmord dömas för mord. Det är inte straffbart att exvis köpa ett rep åt personen som vill hänga sig och hjälpa till att knyta snaran. Däremot är det straffbart att sparka undan stolen vid hängningen även om den som håller på att ta självmord ber om det.

Endast de brott som räknas upp i brottsbalken och i viss annan lagstiftning är just brott i juridisk mening. Allt annat beteende som inte passar in på någon brottsbeskrivning är alltså inget brott. Är det inget brott så kan man aldrig dömas till något straff.

(3) (0) - Svar av David för 5 dagar sedan

men om det inte är olagligt.. varför i så fall när man misslyckas med självmordet så skickas man till psyket? Förstår inte, för om man har en riktigt bra anledning till att man inte vill leva längre, så behöver man ju bara en chans till för att lyckas.. inte bli instängd. Visst det finns dom som bara vill ha uppmärksamhet, och då måste dom ju verkligen vilja prata med någon om sina problem, och då är en psykolog bra att ha.. Men annars menar jag, om det kanske bara fattades ett piller..

(1) (1) - Svar av *sara* för 1 dag sedan

Enda orsaken att man blir inlåst på psyket är för någon läkare ska visa sig som "räddande ängel" och visa "hur duktig denne är", inget annat. Vill man ta livet av sig så ska man enligt mig även kunna få hjälp eller assistans med det och inte bli inlåst på psyket. Tänk så här, har du själv valt leva från början? Det svaret är alltid nej. Därför borde det vara väldigt tillåtet själv bestämma när livet ska ta slut. De som lever kvar efter man tagit livet av sig kanske drabbas av sorg eller liknande, men det ska inte jag som försöker eller begår självmord straffas för. D som lider av att jag tagit livet av mig, de ska låsas in och få hjälp från psyket. Jag har ju lämnat jorden om jag lyckats. Snacka om sjuka sjukrvårdslagar det finns i lilla sverige.

(0) (0) - Svar av FredrikB för 3 månader sedan

Då självmord i sverige enligt lagen inte är något brott så tillämpar sjukvården lita andra regler. Där sägs att en läkare måste hjälpa en person om läkaren kan. Men om jag som självmordskandidat har ett brev i fickan att jag vägrar alla vårdinsatser, vilket jag har rätt att säga nej till, då bryter läkaren mot min vilja och går ALLTID fri från min ovilja till vård. Varför? Jo man blir intagen på tvång och då gäller inte ett "nej" från min sida längre, då är det olagligt för mig att säga nej.
Sinnessjukt att det enligt vår lagbok inte är olagligt att begå självmord eller försöka begå självmord, men istället blir man tvångsintagen enligt LPT och vårdad mot sin vilja fast det enda man vill är att ta livet av sig. Detta bara för att någon läkare "måste visa sig duktig" och "rädda liv till varje pris", utan att tänka på mig och min vilja som så kallad patient.
Hur går den ekvationen ihop?
Att de som blir kvar i livet efter mitt självmord blir sårade och liknande, ja det bryr inte jag mig om, då är det dom som ska låsas in och få hjälp. Jag har ju bara lyckats avsluta ett liv jag aldrig bett om att få, eller hur?
Ingen har frågat mig om jag ville bli till från början, så varför ska då någon hindra mig från att ta livet av mig?
Jag avslutar ju bara ett onödigt lidande som ingen läkare i världen kan rätta till, vill man ta livet av sig har man alltid en orsak så låt de som vill ta livet av sig göra det och spara på samhällets resurser och sluta lås in de stackare som bara vill dö. Det är inget fel att själv bestämma när livet ska vara slut då man själv inte bett om att få leva. Punkt slut.

(0) (0) - Svar av FredrikB för 3 månader sedan

Jag tycker att det är synd att människor ser ner på dem människorna som faktiskt räddat massor av människor. Jag själv ville dö, men fick hjälp. Jag tackar varje dag för den hjälpen för nu lever jag ett underbart liv och är tacksam för det livet jag har fått. Många som är självmordsbenägna är inte i sitt sinnes fulla bruk, man kan som exempel vara svårt deprimerad vilket gör att man ofta får en skev verklighetsuppfattning. Ok, vill du så hemskt gärna dö och anser att du är ditt sinnes fulla bruk så är det bara att låtsas att du blir bättre, bli utskriven och gör det rätt! Men genom att ändra denna lagen så skulle många människors liv spillas i onödan, framförallt unga som ännu inte har utvecklats och funnit sig själva.

(0) (0) - Svar av Werty för 2 månader sedan

Nej, inte i Sverige.

(1) (2) - Svar av webguide för 5 dagar sedan

Oftast kan man förhindra ytterligare självmordsförsök och hjälpa personen i fråga att gå vidare i livet bara denne får professionell hjälp.

(0) (1) - Svar av mcfaster för 7 timmar sedan

Ditt svar på frågan