Är det farligt när det knäcker i leder?

Frågad av Joacim. Sorterad i Hälsa & Skönhet

Tror alla varit med om att det knäcker i t.ex. fingrar och knän men är det farligt när det gör det? Man har ju hört att det kan vara farligt och lederna blir snea, men stämmer det? Och vad är det mer exakt som knäcker?

2 Svar

Bästa svaret

Nej, det är inte farligt om det inte gör ont och vetenskapens bästa svar på vad som händer när man knäcker fingrarna är att ledvätska som finns mellan benen utsätts för en plötslig tryckförändring när man drar i fingret eller trycker på det. När mellanrummet i leden utvidgas bildas ett undertryck i ledvätskan, därmed uppstår ett hålrum eller en luftbubbla som några mikrosekunder senare kollapsar igen. Det är troligen denna bubblas bildande och upplösning som orsakar de båda ljuden.
Fot- och knäleder kan också avge knakande ljud, vanligtvis när man reser sig upp efter att ha suttit på huk en stund. Dessa ljud orsakas sannolikt av att senorna i ben eller fötter hoppar på plats med en smäll som ett gummiband man släpper.
Om knakandet skulle öka eller om lederna börjar värka skulle jag rekommendera ett besök hos en läkare.

(1) (0) - Svar av mcfaster för 1 dag sedan

Det är inte farligt. När du tex knäcker fingrar eller tår så är det vaccumet i leden som försvinner, därav ljudet. Det tar ca en kvart för detta vaccum att byggas upp igen och om du skulle försöka knäcka igen då så kan du höra en ljud igen. I varje led i kroppen finns detta vaccum.

(0) (0) - Svar av DeadSpirit för 4 dagar sedan

Ditt svar på frågan