Regnbåge

Frågad av Mailman. Sorterad i Vetenskap

Hur uppstår en regnbåge?

2 Svar

Solen trålar alla färger som finns, sen är det saken som belyses som absorberar färger, tex ett blått papper absorberar alla färger förutom just blått och därför ses det som ett blått papper. färgen vit absorberar ingen färg och svart absorberar alla färger (det är därför man brukar säga att svart inte är en färg).
och vattnet i dropparna är bara genomskinliga och därför går solstrålarna bara rakt igenom dom, men sen handlar det också om brytningen mellan luft och vatten som gör att solstrålen studsar snett för vatten är ett matriellt tjockare ämne, så solstrålarna reflekteras åt olika håll, eftersom vattendroppen har en konvex form.

det var ett tag sen jag läste om de här i skolan så jag kommer inte ihåg allt, så därför kan jag inte svara på varför det blir färger osv. men det är en liten bit på vägen iaf :)

(0) (0) - Svar av KalleBra för 9 dagar sedan

Regnbågen uppstår när ljuset från solen träffar vattendroppar i himlen. Hela regnbågen blir till genom att du ser alla regnbågens färger från olika vattendroppar i lite olika vinklar som är ungefär 40 grader. Regnbågen är rund därför att de runda regndropparna sprider ljuset lika mycket åt alla håll. Färgerna kommer från det vanliga solljuset som har delat upp sig i en skala som är naturens egen.
I vanliga fall ser du inga färger i solljuset, men regndropparna delar upp det vita ljuset och skiljer färgerna åt. Det beror på att ljuset ändrar färdriktning när det träffar en vattendroppe. Man säger att ljuset bryts och reflekteras.
Ljus med olika våglängder bryts olika mycket och kommer därför att ta olika vägar i vattendroppen. Eftersom ljus med olika färger har olika våglängder så delas ljuset upp och du ser färger.

(0) (1) - Svar av mcfaster för 9 dagar sedan

Ditt svar på frågan