Skapas pengar av luft?

Frågad av leffe. Sorterad i Finans & Affärer

Har nyligen sett båda Zeitgeist-filmerna och är nyfiken på om vårt ekonomiska system verkligen ser ut som det beskrivs i filmerna. Skapar riksbanken pengar av luft? När de vanliga bankerna sedan lånar ut dessa pengar, så lånas några faktiska pengar inte ut, utan bankerna skapar ytterligare pengar av luft. Stämmer det? Och om ALLA skulle bli skuldfria, skulle då alla pengar vara tillbakabetalda till riksbanken = inga pengar i omlopp längre? Dåligt formulerade frågor, hoppas nån förstår ändå :)

2 Svar

Bästa svaret

Vi och många andra länder i Västvärlden använder skapar pengar av 1000000 kronor. Vi kan alltså skapa flera miljoner utav 1000000 kr. När banken får in en som sparar pengar lånas de pengarna ut till någon so vill låna. Skulle det vara så att alla som sparar pengar på banken vill ta ut sinna pengar kan det vara så att banken faktiskt går i konkurs för att det inte finns riktiga pengar, med det menar finns det inga värdepapper på att banken faktiskt har 10 miljoner kronor på riktigt, även om de har 10 miljoner i omsättning ute på marknaden.

(1) (0) - Svar av DeadSpirit för någon sekund sedan

Det stämmer. Låt säga att du sätter in 1 000 000 kr på en bank. Nu kan banken låna ut 10 000 000 kr till andra med din miljon som säkring, det vill säga att de skapar 9 000 000 kr ur ingenting (det är naturligtvis datoröverföring, alltså ej tryckta pengar). Det är ett mycket smart sätt att tjäna pengar på då de skapar 9 000 000 som de får ränta på.

Finns en liten historia som kan vara intressant för dig. En man kommer till en liten by. I den här byn bor en hora, en hotellägare, en rörmokare och en skomakare. Mannen vill hyra ett rum på hotellet och hotellägaren säger att det kostar 100 kr. Mannen ger hotellägaren 100 kr och säger att han vill se rummet först. Under tiden mannen går till rummet springer hotellägaren till horan som han är skyldig 100 kr, horan springer till skomakaren som hon är skyldig 100 kr, skomakaren springer till rörmokaren som han är skyldig 100 kr, och rörmokaren springer till hotellägaren som han är skyldig 100 kr. Nu kommer mannen tillbaka och säger att han inte vill ha rummet längre. Hotellägaren ger mannen sina 100 kr. Mannen har nu kvar sin hundring, och skulderna är betalda. Så skapar man pengar!

Tänk på den ;)

(0) (0) - Svar av MadSkillzzzz för 5 dagar sedan

Ditt svar på frågan