Solen å månen..

Frågad av *sara*. Sorterad i Allmänt

Vet inte riktigt vilken årstid de är man kan se solen å månen på dagarna samtidigt.. Det låter ju ganska logiskt att det är på sommaren då de inte hinner bli natt innan det blir dag. Kan det stämma? Å om det är så så måste ju det betyda att dom på jorden som har natt inte har någon måne då?

3 Svar

Det har inte med årstiden att göra.
Månen snurrar ju hela tiden runt jorden och jorden i sin tur både roterar och snurra runt solen. Alla dessa rörelser förekommer under alla årstider.

Ett extremfall av "måne och sol uppe samtidigt" är ju när det blir solförmörkelse p.g.a. månen passerar mellan jorden och solen, så att vi inte kan se solen.

Vid fullmåne befinner sig solen, jorden och månen i princip på samma linje. Det innebär att när det är fullmåne är månen (mest) uppe på natten. När solen och månen är på samma sida om jorden och alltså mest "uppe samtidigt" så det bara en liten månskära som syns.

Jag misstänker att det är störst chans att få syn på månen på dagen när det är ungefär halvmåne.

(0) (0) - Svar av klagar.pyor för 7 månader sedan

Nä jag har sett månen när den varit full å fin, samtidigt som solen.. Men eftersom vi ser månen, så borde väl dom på andra sidan jorden inte se den när dom har natt?

(0) (0) - Svar av *sara* för 7 månader sedan

Att ser fullmåne (eller nästan fullmåne) samtidigt som solen är inte omöjligt. Men då lär den ena stå långt i öster och den andra långt i väster (eller tvärt om).

(0) (0) - Svar av klagar.pyor för 7 månader sedan

Ditt svar på frågan