Vad betyder Moment 22?

Frågad av Baronen. Sorterad i Allmänt

Vad innebär egentligen Moment 22 och var kommer uttrycket ifrån?

4 Svar

Bästa svaret

Moment 22 , originaltitel Catch-22, är en roman av författaren Joseph Heller från 1961. I dagligt tal har uttrycket Moment 22 blivit till att vara ett cirkelresonemang. Det kommer från boken där uttrycket får sin mest utförliga förklaring. Scenen i fråga handlar om att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att slippa militärtjänstgöringen måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd och eftersom detta är en sund reaktion är man följaktligen inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.
I dagligt tal används uttrycket oftast om olika former av byråkratiska låsningar eller hinder, till exempel: "För att få ett jobb måste du ha en bostad, men för att få en bostad måste du ha ett jobb."

Källa: Wiki

(5) (0) - Svar av wiseguy för 2 månader sedan

Två bra exempel på moment 22 är exempelvis,
Att i vissa svenska kommuner är man tvungen att vara folkbokförd i kommunen för att få ställa sig i den kommunala bostadskön. För att kunna skriva sig i kommunen, behöver man emellertid en bostad att skriva sig på.

För att hämta ut ett ID-kort måste du visa upp ditt ID-kort

(3) (0) - Svar av Paco för 2 månader sedan

Själv ska jag gå ner i vikt och jag VILL verkligen röra på mig men jag kan inte, för jag har så jävla ont i knäna. Moment 22.

(0) (0) - Svar av Bibbi45 för 3 dagar sedan

Det där med ID stämmer bara till viss del. Om man inte har ett giltigt ID så måste någon följa med och intyga att du är du.

(0) (5) - Svar av mcfaster för 2 månader sedan

Ditt svar på frågan