Varför heter det prinskorv?

Frågad av leffe. Sorterad i Mat & Dryck

Min sambo som kommer från ett annat land tycker att det är jättekul (på ett snuskigt sätt) att prinskorv heter just prinskorv, och att dom är så mycket mindre än vanlig korv. Så nu undrar jag, varför heter det just prinskorv? Och vad tycker prins Carl Philip om det? :)

4 Svar

Bästa svaret

Så här står det enligt Mathistorisk uppslagsbok på sidan 223:
"Siskonkorvar ett gammalt ord för sådana små korvar som vi numera kallar för prinskorvar. Eftersom sådana brukar hänga ihop flera stycken kom de också att kallas för syskonkorvar, men namnet har inte med släktskap att göra utan en en förvanskad lågtysk diminutiv (saucischen) av franskans saucisse, “korv” . Benämningen kom till på 1600-talet och lever kvar i finlandsvenskan på en liten fläskkorv.

Första gången som siskonkorven omnämns som prinskorf är i Hagdahls kokbok från slutet av 1800-talet."
Källa: www.braxonfood.se/?p=927
Vad prins Carl Philip tycker om det får du nog fråga honom själv, det kan inte jag uttala mig om. =)

(1) (1) - Svar av mcfaster för någon sekund sedan

Nu vet jag NÄR den började kallas prinskorv, men fortfarande inte VARFÖR. :)

(0) (0) - Svar av leffe för 4 minuter sedan

I Wikipedia står det så här: "Det svenska namnet härleds såsom en mindre variant av "Frankfurtern", eller Wienerkorven, som populariserades i Sverige av Prinsessan Sibylla."
Sen om det stämmer eller inte vet jag inte. Ville inte skriva det eftersom det är så osäkert. Det är väldigt svårt att hitta info om VARFÖR det heter prinskorv.

(0) (0) - Svar av mcfaster för någon sekund sedan

hehe.. mycket bättre svar än det jag trodde.. Jag trodde det hette prinskorv för att det va finare kött i.. men tji fick jag =)

(0) (2) - Svar av *sara* för 13 minuter sedan

Ditt svar på frågan