Varför kan man inte få samma volym på tv:n ?

Frågad av Ammelina. Sorterad i Teknik & Elektronik

Varför kan man inte få samma volym på ljudet på tv:n så musik o tal blir samma? Slippa höja och sänka hela tiden..

4 Svar

Bästa svaret

Det handlar om amplitud på signalen som ljudet sänds ut med, de som sänder ut programmen och reklamen kan självklart justera ljudnivån. Samma fenomen finns bland de kommersiella radiokanalerna jämfört med SR. De kommersiella kanalerna utnyttjar sitt frekvensband till max och volymen blir då högre än SR-kanalerna. Om jag inte minns fel är det nu mera olagligt att sända reklam och vanligt program med allt för höga ljudskillnader.

(2) (0) - Svar av frazze för 4 dagar sedan

Reklamen produceras inte med högre ljud, däremot är ljudet mer komprimerat, därav upplever man att ljudet är högre.

(2) (0) - Svar av nallesresa för 3 dagar sedan

Nej inte bara vid reklam. Även på radion är det så. Om man ligger och lyssnar på ett program där dem tex ringer in, och samtalar om något sen kommer det musik i mellan samtalen då är ljudet så mycket högre.. Den nöten har tydligen i knäckt ännu?

(0) (0) - Svar av Ammelina för 4 dagar sedan

Är det ljudskillnaden när det är reklam du menar så kan man inte göra så mycket åt det mer än att höja och sänka... Reklamen produceras med högre ljudnivå för att tittaren ska vakna till och verkligen uppmärksamma det som det görs reklam för. Olika kanaler ligger också på olika ljudnivå varpå det är låg volym i en kanal medan om man zappar till en annan kanal kan vara jättehög volym. Sen när det spelas musik så är det en hel annan ljudteknik som används än när man bara sitter och pratar.

(1) (3) - Svar av mcfaster för 4 dagar sedan

Ditt svar på frågan