Varför är himlen blå?

Frågad av Mrsomliga. Sorterad i Djur & Natur

Varför är havet blått?

4 Svar

Bästa svaret

Himlen är blå eftersom blått ljus har den kortaste våglängden av allt synligt ljus och därför sprids mest när det går igenom atmosfären. Solens ljus reflekteras alltså mot atomerna i atmosfären och eftersom blått ljus gör det mest ser himlen blå ut. Ju högre upp man är från jordytan desto tunnare är atmosfären och himlen ser därför mörkare ut ju högre upp man kommer.

Gällande havets färg!:

Det är en vanlig missuppfattning att havets färg är blå på grund av reflektioner från himlen. Detta är inte sant, men ansågs vara så decennier sedan. Den främsta orsaken havet är blå beror på vatten i sig är en blå-färgad kemikalie.

Om himlen är anledningen till färgen, så skulle det vara en ljusare nyans av blå och hade varit vitt under molniga dagar. Vissa beståndsdelar i havsvatten kan påverka nyansen av blått. Det är därför det kan se grönare och blåare ut i olika områden.

(4) (2) - Svar av Mailman för 4 månader sedan

Tillägg: På grund av föroreningar i atomsfären har himlens färg ändrats och den ser inte ut som den gjorde för t.ex. 50 år sedan.

(0) (0) - Svar av webguide för 4 månader sedan

"Den 09/11/2008 ställdes fråga nr 5384 av ****** och den lyder:

hej professor Vatten!!:) och vad har vatten för färg? Tack!! ?

Och följande svar har givits:

Hej ******

Vilken färg vi uppfattar att vatten har kan variera. Tittar vi på vatten från kranen ser detta oftast genomskinligt ut. Vatten uppfattas som genomskinligt eftersom vattenmolekylerna inte fångar upp så mycket ljus, utan släpper igenom det. Vatten som innehåller mycket lösta ämnen och/eller svävande partiklar är mindre genomskinligt. Om du tittar ned i en vanlig sjö så ser du oftast inte speciellt djupt ned i vattnet, det beror på att det finns en massa små partiklar i vattnet, t.ex. plankton (små djur och växter) och lera i vattnet.

Vattnet kan också se blått ut. Solens ljus består av olika färger. Ibland delar färgerna på sig, det ser man till exempel i en regnbåge. I vanliga fall blandas alla färger ihop, och då ser vi solljuset som vitt. Ljuset består av elektromagnetiska vågor, och olika färger i ljuset har olika långa vågor. Det blå ljuset har kortast vågor, det röda ljuset har längst vågor. När solljuset går genom vatten och möter vattnets molekyler så sprids det ljuset som har kortast vågor mest, och därför uppfattar våra ögon att vattnet är blått. Att en sjö eller ett hav ser blått ut beror också på att himlen speglas i vattnet.

Hälsningar från Professor Vatten"

(2) (3) - Svar av mcfaster för 4 månader sedan

"Himlen är blå eftersom blått ljus har kortare våglängd och sprids mest i atmosfären.
Solens vita ljus är egentligen en blandning av regnbågens alla färger. Av det synliga ljuset har blått kortast våglängd (ca 400 nanometer) och rött längst våglängd (ca 700 nanometer). Det innebär att när ljuset passerar genom jordens atmosfär sprids det blå ljuset mest - och reflekteras i partiklarna i atmosfären som därmed ser blå ut.
Har du solen rakt ovanför dig är det kort sträcka ner till marken och det blåa ljuset hinner inte spridas särskilt mycket. Solljuset ser vitt ut.
Ju längre från solen, desto blåare är himlen.
På kvällen står solen lågt och ljuset går snett ner genom atmosfären. Det blir en längre sträcka för ljuset och fler färger hinner spridas. Kvar blir det långvågiga röda ljuset som når marken. Kvällshimlen ser röd ut."

Vattnet reflekterar himlens färg och på så sätt kan det se blått eller mörkt ut. Vattnet kan också innehålla alger och annat som kan påverka dess färg.

(1) (3) - Svar av mcfaster för 5 månader sedan

Ditt svar på frågan