Vinterdäck

Frågad av Mailman. Sorterad i Bil & Motor

När måste man byta till vinterdäck på bilen?

5 Svar

Bästa svaret

Om det är vinterväglag måste du ha vinterdäck på bilen under perioden 1 dec-31 mars (är det inte vinterväglag finns det inget krav).
Däcken måste ha ett minsta mönsterdjup på 3 mm och måste vara märkta med M+S.

Dubbfria vinterdäck får användas året runt om du vill.

Vinterdäck med dubb i får endast användas under perioden 1 okt-30 april. Dubbdäck får användas utanför denna tidsperiod om det råder vinterväglag.

(3) (0) - Svar av pkaze för 7 dagar sedan

Det är lag på att ha vinterdäcken på 1 december till 31 mars. Men sen är det smart att ta på vinterdäck om det så är snö sista oktober eller ända in i maj.. Men lag är det iaf då som jag skrev innan..

(0) (0) - Svar av *sara* för 10 dagar sedan

Från och med 1 december.

(0) (0) - Svar av mcfaster för 10 dagar sedan

pkaze har rätt för så här står det om vinterväglag: "Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan." Så om det är en väldigt mild vinter utan snö och is så behöver man inte ha vinterdäck.
Trygghansa skriver en utökad förklaring: "En generell definition av vinterväglag är: snö, is eller frost på vägbanan. Under en dag med ren och torr vägbana i januari skulle en bilist alltså kunna köra med sommardäck. Vägverket rekommenderar dock att vinterdäcken ska vara på under hela perioden 1/12- 31/3 för säkerhetens skull. Snö och halka kan komma snabbt. Är inte vinterdäcken på, riskerar man att bli stående och orsaka olyckor. Sommardäck blir dessutom för hårda när det är kallare än 5 plusgrader. Därmed försämras väggreppet."

(0) (0) - Svar av mcfaster för 6 dagar sedan

pkaze:""Om det är vinterväglag måste du ha vinterdäck på bilen under perioden 1 dec-31 mars (är det inte vinterväglag finns det inget krav).""?? Jo, det är lag på att vinterdäck ska vara på från 1 december till 31 mars, ÄVEN om det inte är vinterväglag, men visst, vill man ha böter så kan man ju köra med sommardäcken på..

(0) (2) - Svar av *sara* för 7 dagar sedan


Skaparen av frågan har valt att låsa den.